Mascarpone-twarogowy deser z czekoladą
Deser pełen tych najbardziej ulubionych smaków. Oczywiście nie może zabraknąć bitej śmietany :)
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,mascarpone,czekolada 70%,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
Agar | 4 | gramy | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
cukier trzcinowy | 4 | łyżki | |
czekolada 70% | 100 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
laska wanilii | 1 | sztuka | |
mascarpone | 250 | gramów | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów
Do formy (owalnej około 30x16cm) wkładamy rozwałkowane na papierze do pieczenia ciasto francuskie. Przebijamy je widelcem.
2.
jajka kurze 2 sztuki • cukier trzcinowy 3 łyżki • twaróg mielony 250 gramów
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg.
5.
Roztopioną czekoladę dodajemy do twarogowej masy. Mieszamy. Wlewamy do formy z ciastem francuskim.
6.
Pieczemy 50 minut-y w temperaturze 180 °C.
7.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • cukier trzcinowy 1 łyżka • laska wanilii 1 sztuka • Agar 4 gramy
W garnku doprowadzamy do wrzenia śmietanę do ubijania, dodajemy cukier, wanilię i agar i zagotowujemy przez kilka sekund. Krem wylewamy na formę do pieczenia. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!