Mascarpone kremowe ciasto
Naprawdę doskonałe ciasto z ulubionego mascarpone w delikatnym puszystym kakaowym biszkopcie.Jest tak prosty,że podczas jego przygotowania naprawdę nie można nic popsuć i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik,wystarczy trzymać się przepisu :)
przepis,fotoprzepis,mascarpone,śmietana do ubijania (30-33%),śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 9 | sztuk | |
cukier puder | 275 | gramów | |
cukier puder | - | ||
czekolada do gotowania | 50 | gramów | |
kakao proszek | 35 | gramów | |
mascarpone | 500 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 190 | gramów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
sól | - | ||
twaróg mielony | 250 | gramów | |
woda | 75 | mililitrów | |
śmietan-fix | 16 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 1 | łyżka | |
żółtko jajka | 9 | sztuk |
Przepis
1.
żółtko jajka 9 sztuk • cukier puder 150 gramów • kakao proszek 35 gramów • woda 75 mililitrów
Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem. Dolewamy wodę i mieszamy.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 190 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
4.
Mąkę dodajemy do żółtek ...
5.
... i dodajemy pianę z białek.
6.
Ciasto dzielimy na 2 i 1 trzecią. Dwie trzecie ciasta wylewamy na większą blachę (32x44cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
7.
Jedną trzecią wylewamy na pół blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12 minut w temperaturze 180°C, stopniowo obydwie blachy. Odstawiamy do ostudzenia. Duży płat po upieczeniu przekrawamy na połowę.
9.
mascarpone 500 gramów • twaróg mielony 250 gramów • cukier puder 125 gramów
Mascarpone mieszamy z twarogiem i cukrem.
10.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 16 gramów
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.
11.
Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone.
12.
Na desce kładziemy papier do pieczenia i posypujemy go delikatnie cukrem pudrem. Kładziemy korpus z połowy blachy. Na korpusie warstwujemy jedną trzecią mascarpone kremu.
13.
Kładziemy połowę z dużego korpusu i ponownie rozsmarowujemy drugą część kremu.
14.
Kładziemy ostatni płat i smarujemy ostatnią częścią kremu. Odstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 12 godzin.
15.
Na drugi dzień ciasto kroimy na dowolne porcje.
16.
czekolada do gotowania 50 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 1 łyżka
Roztapiamy czekoladę ze śmietaną.
17.
Czekoladą ozdabiamy pokrojone porcje i jeszcze na chwilę wkładamy do stężenia do lodówki. Możemy podawać.
Smacznego!