PRZEPISY

Mascarpone kremowe ciasto

Mascarpone kremowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Naprawdę doskonałe ciasto z ulubionego mascarpone w delikatnym puszystym kakaowym biszkopcie.Jest tak prosty,że podczas jego przygotowania naprawdę nie można nic popsuć i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik,wystarczy trzymać się przepisu :)

przepis,fotoprzepis,mascarpone,śmietana do ubijania (30-33%),śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka9sztuk
cukier puder275gramów
cukier puder-
czekolada do gotowania50gramów
kakao proszek35gramów
mascarpone500gramów
mąka luksusowa pszenna T550190gramów
proszek do pieczenia10gramów
sól-
twaróg mielony250gramów
woda75mililitrów
śmietan-fix16gramów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)1łyżka
żółtko jajka9sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 9 sztuk  cukier puder 150 gramów  kakao proszek 35 gramów  woda 75 mililitrów

Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem. Dolewamy wodę i mieszamy.

Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem. Dolewamy...

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 190 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia....

3. 

białko jajka 9 sztuk  sól

Z białek ubijamy gęstą pianę ze szczyptą soli.

Z białek ubijamy gęstą pianę ze szczyptą...

4. 

Mąkę dodajemy do żółtek ...

Mąkę dodajemy do żółtek ......

5. 

... i dodajemy pianę z białek.

... i dodajemy pianę z białek....

6. 

Ciasto dzielimy na 2 i 1 trzecią. Dwie trzecie ciasta wylewamy na większą blachę (32x44cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na 2 i 1 trzecią. Dwie trzecie...

7. 

Jedną trzecią wylewamy na pół blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Jedną trzecią wylewamy na pół blachy...

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12 minut w temperaturze 180°C, stopniowo obydwie blachy. Odstawiamy do ostudzenia. Duży płat po upieczeniu przekrawamy na połowę.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12 minut w...

9. 

mascarpone 500 gramów  twaróg mielony 250 gramów  cukier puder 125 gramów

Mascarpone mieszamy z twarogiem i cukrem.

Mascarpone mieszamy z twarogiem i cukrem....

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę....

11. 

Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone.

Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone....

12. 

cukier puder

Na desce kładziemy papier do pieczenia i posypujemy go delikatnie cukrem pudrem. Kładziemy korpus z połowy blachy. Na korpusie warstwujemy jedną trzecią mascarpone kremu.

Na desce kładziemy papier do pieczenia i...

13. 

Kładziemy połowę z dużego korpusu i ponownie rozsmarowujemy drugą część kremu.

Kładziemy połowę z dużego korpusu i ponownie...

14. 

Kładziemy ostatni płat i smarujemy ostatnią częścią kremu. Odstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 12 godzin.

Kładziemy ostatni płat i smarujemy ostatnią...

15. 

Na drugi dzień ciasto kroimy na dowolne porcje.

Na drugi dzień ciasto kroimy na dowolne porcje....

16. 

czekolada do gotowania 50 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 1 łyżka

Roztapiamy czekoladę ze śmietaną.

Roztapiamy czekoladę ze śmietaną....

17. 

Czekoladą ozdabiamy pokrojone porcje i jeszcze na chwilę wkładamy do stężenia do lodówki. Możemy podawać.

Czekoladą ozdabiamy pokrojone porcje i jeszcze na...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się