Mascarpone grzebyk z truskawkami
Słodkie grzebyki z francuskiego ciasta z budyniowo -mascarpone nadzieniem i truskawkami.
przepis,fotoprzepis,mascarpone,ciasto francuskie,truskawki,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 37 | gramów | |
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
mascarpone | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
truskawki | 350 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy by trochę ostygł ...
3.
Mieszamy na gładki krem.
5.
Połowę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą prostokątnej łychy wytwarzamy na jednej części ciasta nacięcia.
6.
truskawki 350 gramów
Na drugiej części układamy pięć kopek z połowy przygotowanego budyniu w dostatecznych odstępach od siebie. Na budyniu układamy kawałki umytych, pokrojonych truskawek.
7.
Na kopki przekładamy naciętą część ciasta.
8.
Brzegi zaginamy, przedziały dociskamy i kroimy na porcje.
9.
Grzebyki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200°C. Wyrabiamy drugą połowę ciasta.
Smacznego!