Marynowane piersi z kurczaka z mozzarellą
Soczysty drób ze smacznym serem - obiad, albo kolacja dla wszystkich smakoszy. Danie nadaje się do menu dla ludzi z nadwagą, podczas gdy dodatkiem miałaby być sałatka ze świeżych warzyw polana oliwą z oliwek.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
oliwa | 40 | mililitrów | |
piersi z kurczaka | 400 | gramów | |
przyprawa do grilla | 1 | łyżeczka | |
ser Mozzarella | 125 | gramów | |
sól | 0 | ||
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
piersi z kurczaka 400 gramów • oliwa 40 mililitrów • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • przyprawa do grilla 1 łyżeczka
Dwa grubsze kawałki piersi z kurczaka myjemy, posypujemy papryką i przyprawą do grilla. Zalewamy olejem. Kilka razy je przewracamy, przykrywamy i odstawiamy marynować na kolejny dzień w chłodne miejsce.
2.
sól • ser Mozzarella 125 gramów
Mozzarellę przekrawamy na połowę na płasko. Przed pieczeniem piersi nacinamy tak, aby wytworzyła się sakiewka, z wewnątrz solimy i do każdej wkładamy połowę sera. Zamykamy kuchenną igłą.
3.
Piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego z zamknięciem, solimy po wierzchu i podlewamy wodą.
4.
Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 190°C.
5.
Przed podaniem usuwamy igłę i piersi przekrawamy. Podajemy z ryżem polanym sosem z wypieku.
Smacznego!