Marokański wróbel w foremce keksowej
Doskonałe danie z piersi kurczaka zapiekane w specjalnej formie z rowkami imitującej keks.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
Przepis
1.
piersi z kurczaka 300 gramów • ser Gorgonzola 100 gramów • słodka śmietana do gotowania 150 mililitrów • szynka z kurczaka 100 gramów
Piersi z kurczaka myjemy i kładziemy do formy na keks. Ser strugamy, mieszamy razem ze śmietaną, nie zupełnie, ale tak aby nam zostały grudki sera, które się nam wspaniale zapieką. Na piersi z kurczaka układamy w kostkę pokrojoną szynkę i zalewamy śmietaną z serem. Pieczemy przykryte 30 minut na około 180 stopniach, odkryte około 10 minut do wtedy aż się ser na górze zapiecze.
2.
Piersi z kurczaka na talerzu posypujemy orzechami nerkowca. Podajemy z sałatką warzywną.
3. Sałatka warzywna
pomidory • ogórek sałatkowy • kapusta pekińska • kukurydza konserwowa • sól • czarny pieprz mielony • sok z cytryny • olej z pestek dyni
Warzywa na drobno kroimy, dodajemy kukurydzę, delikatnie, według smaku solimy i pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i polewamy olejem z pestek dyni.
Smacznego!