Marchewkowe risotto

Proste i smaczne danie z kilku prostych składników o delikatnie kremowej konsystencji doprawione słono-kwaśnymi kaparami. Zamiast kapar można użyć na przykład zielone oliwki, albo na drobno pokrojone kiszone ogórki.
przepis,fotoprzepis,marchew,ryż okrągłoziarnisty,Rizotto,Bezglutenowe
Rizotto
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
532 g
Energia porcji
797 kcal
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
białe wino | 100 82 | mililitrów kcal | |
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
kapary | 2 30 | łyżeczki kcal | |
marchew | 300 135 | gramów kcal | |
olej do smażenia | 4 540 | łyżki kcal | |
papryka | 100 16 | gramów kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 500 1725 | gramów kcal | |
ser Parmezan | 150 588 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 750 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
olej do smażenia 4 łyżki • cebula 150 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.


3.
Marchewkę dodajemy do patelni i dalej smażymy, często mieszając, około dwie minuty.




7.
woda 750 mililitrów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • sól ½ łyżeczki
Ryż podlewamy wodą i dodajemy paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy razem, dopóki ryż nie wsiąknie większość wody.



10.
Dusimy aż do miękkości ryżu i średnio kremowej konsystencji. Ewentualnie dolewamy wodę, albo również doprawiamy solą.

Smacznego!