Marchewkowe ciasto

Przepis na fantastyczne marchewkowe ciasto z orzechami na sosie z kokosowego mleka i mascarpone.
przepis,fotoprzepis,skórka pomarańczowa,sok pomarańczowy,mąka luksusowa pszenna T550,marchew,Ciasta
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
15
Masa porcji
108 g
Energia porcji
340 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
wysoka
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 150 603 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
kokosowe mleko | 100 146 | mililitrów kcal | |
marchew | 300 135 | gramów kcal | |
mascarpone | 250 968 | gramów kcal | |
masło | 60 441 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 1068 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
orzechy włoskie | 50 337 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 15 12 | gramów kcal | |
rodzynki | 50 142 | gramów kcal | |
skórka pomarańczowa | 1 5 | łyżeczka kcal | |
sok pomarańczowy | 100 45 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
2.
olej słonecznikowy 100 mililitrów • cynamon mielony 1 łyżeczka • skórka pomarańczowa 1 łyżeczka • sok pomarańczowy 100 mililitrów
Dodajemy wymienione składniki.

3.
mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, razem dobrze mieszamy i stopniowo dodajemy przygotowaną bazę ciasta.



7.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8.
masło 10 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka
Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem i posypujemy mąką.

9.
Ciasto wylewamy równomiernie do formy.

10.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 170 °C.

11. Przygotowanie sosu
masło 50 gramów • cukier kryształ 2 łyżki • kokosowe mleko 100 mililitrów • mascarpone 250 gramów
W garnku podgrzewamy masło, cukier, kokosowe mleko i mascarpone. Dodajemy stopniowo trochę mąki na zagęszczenie. Rezultatem będzie gładki, delikatny, lekko słodki sos.
12. Podawanie
Na dno talerza chochelką nalewamy troszkę sosu na którym kładziemy porcję ciasta.

Smacznego!