PRZEPISY

Marchewkowe ciasto

Marchewkowe ciasto

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Przepis na fantastyczne marchewkowe ciasto z orzechami na sosie z kokosowego mleka i mascarpone.

przepis,fotoprzepis,skórka pomarańczowa,sok pomarańczowy,mąka luksusowa pszenna T550,marchew,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

15

Masa porcji

108 g

Energia porcji

340 kcal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

2

34

sztuki

kcal

cukier kryształ

150

603

gramów

kcal

cukier kryształ

2

121

łyżki

kcal

cynamon mielony

1

13

łyżeczka

kcal

kokosowe mleko

100

146

mililitrów

kcal

marchew

300

135

gramów

kcal

mascarpone

250

968

gramów

kcal

masło

60

441

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

1

18

łyżeczka

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

300

1068

gramów

kcal

olej słonecznikowy

100

899

mililitrów

kcal

orzechy włoskie

50

337

gramów

kcal

proszek do pieczenia

15

12

gramów

kcal

rodzynki

50

142

gramów

kcal

skórka pomarańczowa

1

5

łyżeczka

kcal

sok pomarańczowy

100

45

mililitrów

kcal

żółtko jajka

2

114

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 150 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

olej słonecznikowy 100 mililitrów  cynamon mielony 1 łyżeczka  skórka pomarańczowa 1 łyżeczka  sok pomarańczowy 100 mililitrów

Dodajemy wymienione składniki.

Dodajemy wymienione składniki....

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  proszek do pieczenia 15 gramów

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, razem dobrze mieszamy i stopniowo dodajemy przygotowaną bazę ciasta.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, razem...

4. 

marchew 300 gramów

Marchewkę trzemy na drobno i dodajemy do ciasta.

Marchewkę trzemy na drobno i dodajemy do ciasta....

5. 

orzechy włoskie 50 gramów  rodzynki 50 gramów

Dodajemy rodzynki i na grubo pokrojone orzechy.

Dodajemy rodzynki i na grubo pokrojone orzechy....

6. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

7. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek....

8. 

masło 10 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka

Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Dno okrągłej formy wykładamy papierem do...

9. 

Ciasto wylewamy równomiernie do formy.

Ciasto wylewamy równomiernie do formy....

10. 

Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 170 °C.

Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 170 °C....

11. Przygotowanie sosu

masło 50 gramów  cukier kryształ 2 łyżki  kokosowe mleko 100 mililitrów  mascarpone 250 gramów

W garnku podgrzewamy masło, cukier, kokosowe mleko i mascarpone. Dodajemy stopniowo trochę mąki na zagęszczenie. Rezultatem będzie gładki, delikatny, lekko słodki sos.

12. Podawanie

Na dno talerza chochelką nalewamy troszkę sosu na którym kładziemy porcję ciasta.

Na dno talerza chochelką nalewamy troszkę sosu...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się