Marcepanowe serduszka z migdałową polewą
Delikatne maślane ciasteczka, pełne migdałowego zapachu i smaku.
przepis,fotoprzepis,migdały mielone,Marcepan, migdałowy likier - Amaretto,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
migdałowy likier - Amaretto | 3 | łyżki | |
Marcepan | 200 | gramów | |
cukier puder | 230 | gramów | |
cukrowe posypki kolorowe | - | ||
dżem malinowy | - | ||
masło | 180 | gramów | |
migdały mielone | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
skrobia kukurydziana | - | ||
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
migdały mielone 100 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • cukier puder 80 gramów • masło 180 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, nasiekane masło, żółtko i mielone migdały. Wyrabiamy gładkie ciasto, które zapakowujemy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
2.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów i wykrawamy serduszka. Za pomocą noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
4.
Marcepan 200 gramów • skrobia kukurydziana
Marcepanową masę rozwałkowujemy, na stolnicy posypanej odrobiną skrobi kukurydzianej, na grubość około 3-4 milimetrów. Z masy wykrawamy serduszka.
5.
Upieczone serduszka smarujemy dżemem, przykrywamy serduszkiem z marcepanu a na wierzch kładziemy upieczone serduszko.
6.
migdałowy likier - Amaretto 3 łyżki • cukier puder 150 gramów
Polewę przygotowujemy poprzez wymieszanie cukru w likierze.
7.
Serduszka częściowo moczymy w polewie, ozdabiamy i odstawiamy by polewa wyschła.
Smacznego!