Marcepanowe rogaliki
Chrupiące słodkie rogaliki na wasz bożonarodzeniowy stół.
przepis,fotoprzepis,Marcepan,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
Marcepan | 100 | gramów | |
cukier puder | 40 | gramów | |
czekolada do gotowania | 50 | gramów | |
masło | 120 | gramów | |
migdały płatki | 20 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
sól | - | ||
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
masło 120 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • cukier puder 40 gramów
Masło ubijamy razem z cukrem, dodajemy żółtka. Razem ubijamy.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • sól
Na koniec do ciasta dodajemy mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na 30 minut do odpoczęcia.
4.
Ciastem wypełniamy foremki na rogaliki.
5.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
6.
czekolada do gotowania 50 gramów • migdały płatki 20 gramów
Po upieczeniu możemy obydwa końce rogalików namoczyć w czekoladzie roztopioną nad parą i posypać nasiekanymi płatkami migdałów.
Smacznego!