Marcepanowe pająki
Na szkolne Halloween lub upiorną imprezę :)
przepis,fotoprzepis,Marcepan,czekolada,Ciasteczka,Halloween,
Ciasteczka
Składniki
Składniki
Marcepan | 200 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier waniliowy | 2 | łyżeczki | |
czekolada | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kakao proszek | 1 | łyżka | |
masa cukrowa biała | - | ||
masło | 80 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1.5 | łyżeczki |
Przepis
1. Kruche korpusy
masło 80 gramów • cukier puder 80 gramów • cukier waniliowy 2 łyżeczki
Masło mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
... i mąkę z proszkiem do pieczenia.
4.
Wyrabiamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.
5. Marcepanowe ciała pająków
Marcepan 200 gramów • kakao proszek 1 łyżka
Marcepan z kakaem razem zmieszamy.
6.
Formujemy z niego rolkę długości około 25 cm. Rolkę kroimy na 1 cm kawałki. Z kawałków formujemy kuleczki i wkładamy do lodówki.
7. Pieczenie korpusów
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozdzielamy na połowę i z każdej połówki formujemy rolkę o średnicy 2,5 cm. Rolki kroimy na 2,5 szerokie kawałki. Z kawałków formujemy kuleczki.
8.
Z kuleczek wytwarzamy w dłoni kółeczka i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Końcówką wałka do ciasta na środku kółeczek robimy wgłębienie.
9.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C 12-15 minut.
11.
Do wgłębienia wkładamy lekko spłaszczoną marcepanową kuleczkę.
13.
... a te nakładamy jako oczy na ciała pajączków, jednocześnie je delikatnie przygniatamy.
14.
Za pomocą pędzla namoczonego w czekoladzie oczy wykańczamy.
Smacznego!