Marcepanowe choineczki

Chrupiące świąteczne choineczki, którym nikt nie odmówi. Na pewno staną się waszym faworytem.
przepis,fotoprzepis,Marcepan,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
Marcepan | 200 904 | gramów kcal | |
barwnik spożywczy - kolor zielony | 0 ?? | kcal | |
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
cukier puder | 450 1746 | gramów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 1424 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • masło 250 gramów • cukier puder 150 gramów • sól • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • Marcepan 200 gramów
Mąkę razem z masłem, cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i startą masą marcepanową mieszamy. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na godzinę.

2. Białkowe ozdabianie
barwnik spożywczy - kolor zielony • białko jajka 2 sztuki • cukier puder 300 gramów
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy cukier. Do masy dajemy kropelkę żelowego zielonego barwnika spożywczego albo szczyptę farby spożywczej w proszku.

3. Rozwałkowujemy ciasto
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 5 mm. Wykrawamy choineczki.

4. Ozdabiamy
Choineczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą choineczkę dookoła ozdabiamy białkową masą. Niektóre choineczki możemy posmarować masą w całości.

5. Pieczenie
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Smacznego!