Mandarynkowo-ananasowe czekoladowe ciasto
Delikatne owocowo czekoladowe ciasto.
przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,ananas,mandarynki (kompot),czekolada 85%,biała czekolada,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
ananas | 340 | gramów | |
biała czekolada | 200 | gramów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
czekolada 85% | 200 | gramów | |
mandarynki (kompot) | 175 | gramów | |
masło | 155 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 190 | gramów | |
sól | - | ||
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
masło 125 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 190 gramów • cukier puder 60 gramów • sól • żółtko jajka 1 sztuka
Masło mieszamy razem z mąką, cukrem pudrem, szczyptą soli i żółtkiem na gładkie ciasto.
2. Pieczemy korpus
Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Okrągłą formę na pieczenie natłuszczamy. Ciasto rozwałkowujemy i ugniatamy do formy, tak abyśmy zrobili około 2 cm brzegi. Korpus pieczemy 15 minut na 200 °C na chrupiąco.
3. Rozkładamy owoce
ananas 340 gramów • mandarynki (kompot) 175 gramów
Mandarynki i ananas rozkładamy na wystudzony korpus.
4. Przygotowanie czekolad
czekolada 85% 200 gramów • biała czekolada 200 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • masło 15 gramów • masło 15 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów
Obydwa rodzaje czekolad oddzielnie siekamy. Każdą osobno roztapiamy w śmietanie w gorącej kąpieli. Do każdej dodajemy masło. Obydwa kremy odstawiamy do częściowego wystudzenia i na przemian wylewamy na owoce w formie.
5.
Ciasto odstawiamy do stężenia do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego!