Makrela w jogurcie
Smaczna i zdrowa ryba w jogurtowej marynacie. Podajemy z ryżem.
przepis,fotoprzepis,makrela,biały jogurt,Ryby,Bezglutenowe
Ryby
Składniki
Składniki
biały jogurt | 450 302 | mililitrów kcal | |
cebula | 300 132 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ ?? | łyżeczki kcal | |
imbir mielony | 1 5 | łyżeczka kcal | |
kminek mielony | 1 ?? | łyżeczka kcal | |
makrela | 1200 ?? | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 50 450 | mililitrów kcal | |
papryczka pepperoni | 2 ?? | sztuki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1. Makrele
makrela 1200 gramów
Mrożone makrele zostawiamy do częściowego rozmrożenia i odkrawamy z nich górne i dolne płetwy oraz głowę. Nacinamy brzuszek i wyciągamy wnętrzności. Dopóki ryby są częściowo rozmrożone łatwiej jest odkrajać płetwy. Następnie makrele zostawiamy do całkowitego rozmrożenia.
2. Marynata
cebula 150 gramów • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • kminek mielony 1 łyżeczka • imbir mielony 1 łyżeczka
Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Dodajemy sól, pieprz, kminek i imbir. Dobrze miksujemy.
3.
papryczka pepperoni 2 sztuki • biały jogurt 450 mililitrów
Papryczki siekamy na drobno i mieszamy je z jogurtem.
4.
Rozmrożone makrele myjemy i nacieramy mieszanką z cebulą i przyprawami.
5.
Następnie nacieramy je jogurtem z papryczkami i marynujemy przez 1 godzinę w chłodzie.
6.
olej słonecznikowy 50 mililitrów • cebula 150 gramów
Cebulę smażymy na oleju, dodajemy makrele z całą marynatą i dusimy do miękkości (około 30 minut).
Smacznego!