PRZEPISY

Makowy tarty kołacz

Makowy tarty kołacz

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Ulubiony tarty kołacz, tym razem z makowego maślanego ciasta z jabłkami i twarogiem.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,twaróg wiejski z grudkami,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
cukier puder220gramów
jabłka750gramów
mak mielony150gramów
masło250gramów
mleko tłuste 3,5%50mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
proszek do pieczenia1opakowanie
sól1szczypta
twaróg wiejski z grudkami500gramów
śmietana do ubijania (30-33%)30mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  mak mielony 150 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie  masło 250 gramów

Do miski wsypujemy mąkę, mak i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto,...

Do miski wsypujemy mąkę, mak i dodajemy proszek...

2. 

śmietana do ubijania (30-33%) 30 mililitrów

...wlewamy do ciasta śmietanę i ugniatamy.

...wlewamy do ciasta śmietanę i ugniatamy....

3. 

Wyrobione ciasto rozdzielamy na dwie równe części i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Wyrobione ciasto rozdzielamy na dwie równe...

4. 

twaróg wiejski z grudkami 500 gramów  żółtko jajka 5 sztuk

Do miski dajemy twaróg i żółtka.

Do miski dajemy twaróg i żółtka....

5. 

cukier puder 160 gramów  mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów

Dodajemy mleko i cukier.

Dodajemy mleko i cukier....

6. 

Dobrze mieszamy.

Dobrze mieszamy....

7. 

białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

8. 

cukier puder 60 gramów

Dodajemy do niej cukier.

Dodajemy do niej cukier....

9. 

Pianę dodajemy do twarogowej masy.

Pianę dodajemy do twarogowej masy....

10. 

jabłka 750 gramów

Jabłka myjemy, obieramy i na grubo trzemy.

Jabłka myjemy, obieramy i na grubo trzemy....

11. 

Jedną połowę ciasta na grubo trzemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozlewamy twarogowe nadzienie.

Jedną połowę ciasta na grubo trzemy na blachę...

12. 

Na nadzienie układamy jabłka a na nie trzemy drugą połowę ciasta.

Na nadzienie układamy jabłka a na nie trzemy...

13. 

Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się