Makowy tarty kołacz
Ulubiony tarty kołacz, tym razem z makowego maślanego ciasta z jabłkami i twarogiem.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,twaróg wiejski z grudkami,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier puder | 220 | gramów | |
jabłka | 750 | gramów | |
mak mielony | 150 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 50 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | opakowanie | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg wiejski z grudkami | 500 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 30 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • mak mielony 150 gramów • proszek do pieczenia 1 opakowanie • masło 250 gramów
Do miski wsypujemy mąkę, mak i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto,...
3.
Wyrobione ciasto rozdzielamy na dwie równe części i wkładamy na 30 minut do lodówki.
6.
Dobrze mieszamy.
9.
Pianę dodajemy do twarogowej masy.
11.
Jedną połowę ciasta na grubo trzemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie rozlewamy twarogowe nadzienie.
12.
Na nadzienie układamy jabłka a na nie trzemy drugą połowę ciasta.
13.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C.
Smacznego!