PRZEPISY

Makowo - wiśniowy strudel z ciasta francuskiego

Makowo - wiśniowy strudel z ciasta francuskiego

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Szybka wersja klasycznego deseru z kruchego ciasta francuskiego.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,wiśnie,Strudle

Strudle

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie500gramów
cukier puder4łyżki
cukier puder-
cukier waniliowy1sztuka
cynamon mielony1łyżeczka
jajka kurze1sztuka
mak mielony160gramów
mleko półtłuste 1,5%0.15litra
powidło wiśniowe-
wiśnie300gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie nadzienia

mak mielony 160 gramów  mleko półtłuste 1,5% 0.15 litra  cukier waniliowy 1 sztuka  cukier puder 4 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka

Zmielony mak sparzamy (zalewamy) gorącym mlekiem, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, cynamon i wszystko mieszamy.

Zmielony mak sparzamy (zalewamy) gorącym mlekiem,...

2. 

ciasto francuskie 500 gramów  wiśnie 300 gramów  powidło wiśniowe

Francuskie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm, smarujemy dżemem i równomiernie makowym nadzieniem. Po nadzieniu rozrzucamy wiśnie bez pestek.

Francuskie ciasto rozwałkowujemy na grubość...

3. 

Ciasto ostrożnie rolujemy w roladę.

Ciasto ostrożnie rolujemy w roladę....

4. 

jajka kurze 1 sztuka

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem....

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 - 200°C przez około 20 minut na złoty kolor.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 - 200°C...

6. 

cukier puder

Wierzch strudli posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Wierzch strudli posypujemy przesianym cukrem...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się