Makowo-orzechowe miodowe ciasto
przepis,fotoprzepis,cynamon mielony,mak mielony,orzechy włoskie,miód,Ciasta,Boże Narodzenie,Sezonowe przepisy
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 | sztuka | |
cukier cynamonowy | - | ||
cukier puder | 50 | gramów | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mak mielony | 125 | gramów | |
masło | 120 | gramów | |
miód | 150 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
orzechy włoskie | 125 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • cukier puder 50 gramów • masło 120 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • cynamon mielony ½ łyżeczki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy miękkie masło, żółtko i cynamon.
2.
Wyrabiamy ciasto które odstawiamy do lodówki na 30 minut.
3.
mak mielony 125 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Mleko zagotowujemy i dosypujemy do niego mak, mieszamy.
6.
Ciasto wyciągamy z lodówki. 3/4 ciasta wkładamy do blachy (20x30 cm) i równomiernie rozciągamy aż po brzegi blachy. Brzegi ciasta wyrównujemy, albo palcami wytwarzamy falbankę.
7.
Resztę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy małe kształty.
8.
jajka kurze 2 sztuki • białko jajka 1 sztuka
Do wystudzonego orzechowo-makowego nadzienia dodajemy wymieszane jajka. Troszkę jajek zostawiamy na posmarowanie kształtów.
9.
Nadzienie wylewamy na ciasto. Układamy wytworzone kształty i ostrożnie smarujemy je jajkiem.
10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 10 minut. Potem ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejnych 25 minut. Na ostatnie 5 minut ciasto odkrywamy.
Smacznego!