Makowo jabłkowe ciasto
Doskonałe ciasto, szybko przygotowane...a przede wszystkim każdemu zasmakuje.
przepis,fotoprzepis,jabłka,mak mielony,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cukier puder | 150 | gramów | |
jabłka | 600 | gramów | |
mak mielony | 100 | gramów | |
masło | 140 | gramów | |
masło | - | ||
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
masło 140 gramów • cukier puder 150 gramów • żółtko jajka 4 sztuki
Masło ubijamy z cukrem i żółtkami na pianę.
2.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Do ciasta na przemian dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
6.
masło • mąka chlebowa pszenna T750
Głęboką blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką. Równomiernie rozsmarowujemy makowe ciasto.
7.
cukier kryształ 3 łyżki
Na makowe ciasto układamy kawałki jabłek, posypujemy cukrem, powoli i cierpliwie (jabłka się poruszają) przykrywamy drugą połową ciasta.
8.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!