Makówki (makiełki)
Przepis na uproszczoną wersję tradycyjnego bożonarodzeniowego słodkiego smakołyku.
przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,mak mielony,Słodkie dania,Boże Narodzenie
Słodkie dania
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 80 | gramów | |
mak mielony | 120 | gramów | |
masło | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 2.5 | decylitra |
Przepis
2.
mak mielony 120 gramów • cukier puder 80 gramów
Kółeczka z bułek posypujemy osłodzonym mielonym makiem.
3.
mleko tłuste 3,5% 2.5 decylitra • masło 100 gramów
Zalewamy ugotowanym mlekiem i mieszamy. Podajemy polane roztopionym masłem.
Smacznego!