Makowe łączone kwiatuszki
Smaczne i chrupiące świąteczne ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,dżem truskawkowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 125 | gramów | |
dżem truskawkowy | - | ||
mak mielony | 50 | gramów | |
masło | 175 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 2 | łyżki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 375 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów • masło 175 gramów • cukier puder 125 gramów • mak mielony 50 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • mleko tłuste 3,5% 2 łyżki
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
2.
Wyrabiamy ciasto.
3.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.
4.
Ciasto po częściach rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawamy kwiatuszki.
5.
Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
7.
Foremką ponownie wykrawamy kwiaty, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a w środku wykrawamy mniejsze kwiatuszki.
8.
Pieczemy 5 minut-y w temperaturze 180 °C.
10.
...i jeden wykrojony.
Smacznego!