Makowe kluski

Ulubione domowe kluski z bogatą makową pierzynką.
przepis,fotoprzepis,mąka tortowa pszenna T450,jajka kurze,mak mielony,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›Składniki
Składniki
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
mak mielony | 0 ?? | kcal | |
masło | 80 588 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 500 1745 | gramów kcal | |
sól | ¼ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
mąka tortowa pszenna T450 500 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól ¼ łyżeczki
Z mąki, ciepłej wody, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie na początku rzadsze, ale odstawiamy je na około 15 minut odpoczywać i wtedy zesztywnieje. Dlatego nie dodajemy więcej mąki.


3.
Połowę ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienko. Podczas wałkowania ciasto obracamy ciągle posypując mąką. Ciasto się wtedy dobrze urabia i jest sztywne i zarówno elastyczne.

4.
mąka chlebowa pszenna T750 • woda • sól
Brzegi odcinamy, a ciasto kroimy na szerokie paski. Wierzch posypujemy mąką i odstawiamy żeby przeschło podczas gdy nam w większym garnku nie zawrze woda z niecałą łyżeczką soli na 4 litry wody.

5.
Pojedyncze posypane mąką paski układamy na siebie i nożem kroimy szersze kluski.

6.
Pokrojone kluski na stolnicy rozdzielamy. Łatwo da się je oddzielić.

7.
Kluski gotujemy we wrzącej wodzie, od wrzucenia gotujemy 7 minut.

8.
Ugotowane przecedzamy i polewamy ciepłą wodą. Odstawiamy do odcieczenia i wkładamy do miski.

9.
masło 80 gramów
W misce polewamy je roztopionym masłem. Zamkniętą miskę wkładamy pod pierzynę (kołdrę na łóżku) żeby nie wystygły i wyrabiamy drugą połowę ciasta. Kluski z drugiego procesu dodajemy do pierwszych i mieszamy. Z wymienionej ilości ciasta wytworzy nam się około 1 kilogram gotowanych klusek.

10.
Mielony mak wymieszamy z cukrem i kluski z makiem mieszamy. A ponieważ "Maku nie mamy nigdy za dużo" dajemy go sobie wiele i wiele :)

Smacznego!