Makowe diabelskie oczy
Chrupiące makowe ciasteczka ze smacznym rumowo-wiśniowym dżemem.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,dżem wiśniowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 75 | gramów | |
dżem wiśniowy | 150 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mak mielony | 100 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
rum | 2 | łyżki |
Przepis
1.
masło 150 gramów • cukier puder 75 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • mak mielony 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Do miski kroimy masło, dodajemy cukier, mąkę, mak i jajko.
2.
Wyrabiamy gęste ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin odpoczywać.
3.
Ciasto wyrabiamy, formujemy na kształt walca o średnicy około 3 cm i kroimy na 1 cm szerokie kawałki.
4.
Z kawałków wytwarzamy kulki i placem robimy w nich głębokie ukośne wgłębienie.
5.
Wytworzone ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 18 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.
7.
...i napełniamy nim wgłębienia w ciasteczkach. Odstawiamy w chłodne miejsce żeby przeschły - dżem częściowo wchłonie się do ciasteczek i stężeje.
Smacznego!