Makowe ciasteczka

Delikatne ciasteczka których smak was zaskoczy.
przepis,fotoprzepis,masło,masło,cukier puder,cukier puder,mak mielony,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 15 54 | gramów kcal | |
cukier puder | 205 796 | gramów kcal | |
czekolada do gotowania | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kakao proszek | 1 31 | łyżka kcal | |
mak mielony | 125 677 | gramów kcal | |
masło | 205 1505 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 521 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
słodkie migdały | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Przygotowanie kremu
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 15 gramów • cukier puder 80 gramów
Z mleka, budyniu w proszku i cukru gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wychłodnięcia na temperaturę pokojową.



4. Ciasto
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • mak mielony 125 gramów • cukier puder 125 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 125 gramów
W misce mieszamy mąkę, mak, cukier, jajka i masło. Wyrabiamy ciasto które zapakujemy do folii i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

5. Pieczenie ciasteczek
Piekarnik rozgrzewamy na 130°C. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy z niego małe kółeczka.

6.
Potem kółeczka ostrożnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W piekarniku je 25 minut w temperaturze 130°C wysuszamy.

7. Napełnianie i dekorowanie
Na połowę kółeczek nakładamy przygotowany krem.

8.
Krem przykrywamy drugą połówką kółeczek.

9.
czekolada do gotowania • słodkie migdały
Wierzch kółeczek dekorujemy niewielką ilością roztopionej czekolady do której wkładamy migdał albo orzeszek laskowy.

Smacznego!