PRZEPISY

Makowa kremówka

Makowa kremówka

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Wspaniała kremówka z makiem. Jej proste przygotowanie jest gwarancją, że każdemu kucharzowi się uda i oczaruje i tych największych "makożerców" :)

przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,mak mielony,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku74gramów
ciasto francuskie275gramów
cukier kryształ100gramów
cukier waniliowy20gramów
czekolada-
mak mielony100gramów
masło120gramów
mleko tłuste 3,5%600mililitrów
śmietan-fix2opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)400mililitrów

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 275 gramów

Zrolowane francuskie ciasto (40x24 cm) rozwijamy na papierze. Kładziemy razem z papierem na blachę i przebijamy je widelcem.

Zrolowane francuskie ciasto (40x24 cm) rozwijamy...

2. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C....

3. 

mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów  mak mielony 100 gramów

W mleku mieszamy cukier i mak i 10 minut gotujemy.

W mleku mieszamy cukier i mak i 10 minut gotujemy....

4. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

W mleku mieszamy budyń w proszku ...

W mleku mieszamy budyń w proszku ......

5. 

... i wlewamy do mleka z makiem. Gotujemy do zgęstnienia i ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli.

... i wlewamy do mleka z makiem. Gotujemy do...

6. 

masło 120 gramów  cukier waniliowy 20 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy...

7. 

Dodajemy ostudzony makowy budyń.

Dodajemy ostudzony makowy budyń....

8. 

Ciasto francuskie przekrawamy po szerokości na połowę. Na jedną połowę nanosimy makowe nadzienie.

Ciasto francuskie przekrawamy po szerokości na...

9. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę....

10. 

Rozsmarowujemy na makowym kremie i odstawiamy do stężenia do lodówki na 24 godziny.

Rozsmarowujemy na makowym kremie i odstawiamy do...

11. 

czekolada

Na drugą połowę ciasta nanosimy czekoladę. Po stężeniu kroimy na kawałki.

Na drugą połowę ciasta nanosimy czekoladę. Po...

12. 

Przed podawaniem kremówkę z lodówki kroimy na takie same kawałki, jak te przygotowane z czekoladą.

Przed podawaniem kremówkę z lodówki kroimy na...

13. 

Na każdą kostkę kładziemy czekoladowy wierzch :) i możemy podawać.

Na każdą kostkę kładziemy czekoladowy wierzch...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się