Makowa kremówka

Wspaniała kremówka z makiem. Jej proste przygotowanie jest gwarancją, że każdemu kucharzowi się uda i oczaruje i tych największych "makożerców" :)
przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,mak mielony,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 74 263 | gramów kcal | |
ciasto francuskie | 275 1100 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 100 402 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 20 73 | gramów kcal | |
czekolada | 0 ?? | kcal | |
mak mielony | 100 541 | gramów kcal | |
masło | 120 881 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 600 384 | mililitrów kcal | |
śmietan-fix | 2 ?? | opakowania kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 400 1244 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów
Zrolowane francuskie ciasto (40x24 cm) rozwijamy na papierze. Kładziemy razem z papierem na blachę i przebijamy je widelcem.

2.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

3.
mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 100 gramów • mak mielony 100 gramów
W mleku mieszamy cukier i mak i 10 minut gotujemy.

4.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 74 gramów
W mleku mieszamy budyń w proszku ...

5.
... i wlewamy do mleka z makiem. Gotujemy do zgęstnienia i ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli.

6.
masło 120 gramów • cukier waniliowy 20 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

7.
Dodajemy ostudzony makowy budyń.

8.
Ciasto francuskie przekrawamy po szerokości na połowę. Na jedną połowę nanosimy makowe nadzienie.

9.
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

10.
Rozsmarowujemy na makowym kremie i odstawiamy do stężenia do lodówki na 24 godziny.


12.
Przed podawaniem kremówkę z lodówki kroimy na takie same kawałki, jak te przygotowane z czekoladą.

13.
Na każdą kostkę kładziemy czekoladowy wierzch :) i możemy podawać.

Smacznego!