Makaron zapiekany z brokułem
Przepis na śmietanową zapiekankę z makaronem, brokułem i szynką. Do przygotowania tej potrawy można wykorzystać różnego rodzaju krótkie makarony w kształcie rurek np.: pipe rigate, penne rigate lub rigatoni.
przepis,fotoprzepis,makaron - Gomito (kolanka),szynka wieprzowa,pomidory,śmietana do ubijania (30-33%),ser półtwardy,Makarony
Makarony
Składniki
Składniki
brokuły | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 3 | ząbki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
makaron - Gomito (kolanka) | 500 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | - | ||
pomidory | 210 | sztuk | |
przyprawa warzywna | 1 | łyżka | |
ser półtwardy | 100 | gramów | |
ser topiony | 50 | gramów | |
szynka wieprzowa | 150 | gramów | |
zielona mrożona fasolka szparagowa | 150 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | gramów |
Przepis
1.
makaron - Gomito (kolanka) 500 gramów • brokuły 1 sztuka • zielona mrożona fasolka szparagowa 150 gramów
Makaron gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości (al dente). Odcedzamy go, opłukujemy zimną wodą i rozkładamy w brytfannie. Podczas gotowania makaronu gotujemy również przez 5 minut brokuł razem z mrożoną fasolką.
2.
olej słonecznikowy • szynka wieprzowa 150 gramów • czosnek 3 ząbki • pomidory 210 sztuk
Na patelni smażymy szynkę, różyczki brokuła, fasolkę a po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek oraz sparzone, obrane i pokrojone pomidory.
3.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 gramów • ser topiony 50 gramów • przyprawa warzywna 1 łyżka • czarny pieprz mielony
Wszystko to doprawiamy pieprzem i wegetą, dodajemy ser topiony i zalewamy słodką śmietaną. Mieszamy i od razu odstawiamy.
4.
jajka kurze 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Tak przygotowaną masę wylewamy na makaron i delikatnie mieszamy. W mleku mieszamy roztrzepane jajko i wylewamy je na makaron.
5.
ser półtwardy 100 gramów
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Po około 10 minutach posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!