Makaron z porem
Doskonały makaron ze smacznym i zdrowym porem.
przepis,fotoprzepis,por,makaron - Fusilli (spirale),Makarony,Sezonowe przepisy
Makarony
Składniki
Składniki
czosnek | 3 | ząbki | |
makaron - Fusilli (spirale) | 500 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
oliwa | 5 | łyżek | |
por | 500 | gramów | |
ser topiony | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
słodka śmietana do gotowania | 100 | mililitrów | |
twardy ser | - | ||
woda | - |
Przepis
1. Przygotowanie pora
por 500 gramów
Por oczyszczamy, odkrawamy korzeń i część naci. Myjemy go i kroimy na kółeczka.
2.
oliwa 5 łyżek • sól 1 łyżeczka • woda
W woku rozgrzewamy olej, dodajmy pora, sól i pod pokrywką 10 minut dusimy często mieszając. Według potrzeby możemy dolać 2 - 3 łyżki wody.
3.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • słodka śmietana do gotowania 100 mililitrów • ser topiony 100 gramów
Do uduszonego pora dolewamy mleko, dodajemy śmietanę i ser. Gotujemy aż ser się roztopi.
5.
makaron - Fusilli (spirale) 500 gramów • twardy ser
Gotujemy makaron, odcedzamy go i od razu dodajemy do niego sos z pora. Od razu podajemy. Porcie na talerzu możemy według smaku posypać tartym serem.
Smacznego!