Londyńskie sztangielki

Orzechowe świąteczne ciasteczka naszych babć.
przepis,fotoprzepis,dżem porzeczkowy,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 51 | sztuki kcal | |
cukier puder | 170 660 | gramów kcal | |
dżem porzeczkowy | 125 288 | gramów kcal | |
masło | 90 661 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 125 843 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 160 556 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 160 gramów • cukier puder 45 gramów • masło 90 gramów • żółtko jajka 3 sztuki
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i wyrabiamy ciasto.

2.
Ciasto wkładamy na blachę (20x30 cm) i równomiernie rozkładamy. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku na różowo (około 15 minut w temperaturze 180°C).





7.
Orzechowy krem nakładamy na dżem.

8.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 160 °C.

9.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia, najlepiej przez noc. Potem na blasze przekrawamy wzdłuż na połowę i kroimy 2 cm szerokie sztangielki.

Smacznego!