Lodowe brzoskwiniowe kostki
Łagodne ciasto bez mąki, w sam raz jako przekąska w gorący letni dzień. Podajemy dobrze schłodzone.
przepis,fotoprzepis,biała czekolada,twaróg mielony,brzoskwinie z kompotu,Agar,Ciasta kremowe,Bezglutenowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
Agar | 4 | gramy | |
Mączka chleba świętojańskiego | 20 | gramów | |
biała czekolada | 200 | gramów | |
białko jajka | 5 | sztuk | |
brzoskwinie z kompotu | 800 | gramów | |
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
cukier kryształ | 60 | gramów | |
masło | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | - | ||
twaróg mielony | 200 | gramów | |
woda | 200 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
4.
Letnią czekoladę mieszamy z twarogiem.
6.
... i pianę z białek.
7.
Dno formy na tort (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i formę wraz z papierem smarujemy olejem.
8.
Wlewamy ciasto.
9.
Piekarnik podgrzewamy do 160° i na spód piekarnika kładziemy dużą blachę z wodą. Na kratkę nad blachą wkładamy formę z ciastem i pieczemy 30 minut w temperaturze 160-170°. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto na 15 żeby się dopiekło. Upieczony spód jest zwarty i delikatnie różowego koloru.
10.
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • cukier kryształ 60 gramów
Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.
11.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 74 gramów • Mączka chleba świętojańskiego 20 gramów
W mleku mieszamy budyń w proszku z mączką, ...
12.
... dolewamy do mleka i gotujemy gęsty budyń.
14.
brzoskwinie z kompotu 800 gramów • woda 200 mililitrów • Agar 4 gramy
Na spodzie kładziemy na ósemki pokrojone kompotowe albo świeże brzoskwinie (400g). Odstawiamy do wystudzenia. Sok z kompotu mieszamy z wodą, mieszamy w nim żelatynę agar, doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i ostudzamy w wodnej kąpieli do początkującego zgęstnienia. Płynu na agar musimy mieć razem około 500ml. Jeśli użyjemy przy przygotowaniu świeże brzoskwinie, mieszamy agar tylko z wodą (około 500 ml) z cukrem według smaku i odrobiną soku z cytryny.
15.
Żelatynę agar wylewamy na brzoskwinie i ciasto wkładamy do lodówki.
16.
Serwujemy.
Smacznego!