Linieckie dwukolorowe gwiazdki
Proste linieckie ciasteczka o zapachu cynamonu albo wanilii.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,masło,kakao proszek,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | - | ||
cukier puder | 80 | gramów | |
cukier waniliowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kakao proszek | 1 | łyżeczka | |
masło | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 225 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 | ||
proszek do pieczenia | ½ | łyżeczki | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 225 gramów • cukier puder 80 gramów • proszek do pieczenia ½ łyżeczki • masło 150 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
W mące mieszamy cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy nakrojone masło i żółtko. Wyrabiamy ciasto.
2.
kakao proszek 1 łyżeczka
Ciasto rozdzielamy na jedną trzecią i dwie trzecie. Do mniejszego ciasta dodajemy kakao. Ciasta wkładamy na godzinę do lodówki.
3.
Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy jasne ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy większe gwiazdki.
4.
jajka kurze 1 sztuka
Gwiazdki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
5.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciemne ciasto na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy małe gwiazdki.
6.
cukier waniliowy • cukier cynamonowy
Ciemne gwiazdki kładziemy na jasne i ponownie smarujemy jajkiem. Ciemne gwiazdki posypujemy cynamonowym albo waniliowym cukrem.
7.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
8.
Gwiazdki z blachy wyciągamy gdy porządnie wystygną.
Smacznego!