Likierowe kostki
Wyśmienite kremowe ciasto. Z doświadczenia możemy stwierdzić, że 16 kostek będzie za mało :) dlatego polecamy podane ilości składników podwoić i upiec od razu 32 :)
przepis,fotoprzepis,likier jajeczny,likier jajeczny,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 80 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 140 | gramów | |
czekolada | - | ||
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 150 | gramów | |
likier jajeczny | 250 | mililitrów | |
masło | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
woda | 4 | łyżki | |
śmietan-fix | 10 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1. Korpus
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 100 gramów • woda 4 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Żółtka mieszamy z cukrem. Dodajemy wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia.
3.
Ciasto wylewamy do formy - małej blachy (25x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
4.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 12 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
5.
likier jajeczny 100 mililitrów
Usuwamy papier i ciasto obracamy wierzchem w dół na tacę. Korpus smarujemy likierem jajecznym.
6. Krem z budyniu i likieru
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • budyń waniliowy w proszku 80 gramów
W mleku mieszamy cukier i budyń w proszku. Gotujemy gęsty budyń i zostawiamy do wystygnięcia.
9.
Krem nanosimy na korpus. W ten sposób przygotowane ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
10. Krem śmietanowy
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 10 gramów • cukier puder 40 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 gramów
Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fix. Następnie dodajemy cukier i kwaśną śmietanę.
11.
Krem śmietanowy nakładamy na budyń. Zostawiamy dalej na 2 godziny w lodówce.
12.
Potem ciasto kroimy na kwadraty i zdobimy roztopioną czekoladą. Do pory podawania do stołu przechowujemy je w lodówce.
13.
Przed podawaniem lekko przekrawamy połączoną czekoladową warstwę.
Smacznego!