Letnia sałatka ziemniaczana
Doskonała sałatka z ziemniaków i warzyw, w sam raz do smażonego kotleta w gorące dni.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,marchew,cebula,Sałatki ziemniaczane,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Sałatki ziemniaczane
Kategorie
Sałatki ziemniaczane › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezon - Cebula › Sezon - Marchewka › Sezon - Ziemniaki ›
Składniki
Składniki
cebula | 350 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
marchew | 350 | gramów | |
ocet | 2 | łyżki | |
ogórek konserwowy | 200 | gramów | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 200 | mililitrów | |
ziemniaki | 1000 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 1000 gramów
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie prawie do miękkości. Wodę odcedzamy, ziemniaki wystudzamy, obieramy i kroimy na kółeczka.
2.
woda 200 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • olej słonecznikowy 2 łyżki • ocet 2 łyżki
Z wody, cukru, soli, pieprzu, oleju i octu gotujemy zalewę i odstawiamy ją do wystudzenia.
3.
marchew 350 gramów • cebula 350 gramów • ogórek konserwowy 200 gramów
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kółeczka i gotujemy (najlepiej na parze) do miękkości. Cebulę przekrawamy na połowę, kroimy na półksiężyce, które rękami rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Ogórki korniszony kroimy na kółeczka.
4.
Ziemniaki, marchew, cebulę, ogórki mieszamy i zalewamy wystudzoną zalewą, mieszamy. Na koniec dodajemy musztardę. Przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki a do czasu podania, sporadycznie, kilka razy mieszamy ją.
Smacznego!