Letnia pieczona kaczka z warzywną surówką
W prosty sposób upieczona kaczka podawana ze świeżą letnią surówką. Jest to wspaniały przysmak, wypróbujcie!
przepis,fotoprzepis,kaczka,Kaczka,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Kaczka
Składniki
Składniki
Chrupiąca warzywna surówka przepis | - | ||
kaczka | 2200 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
sól | 3 | łyżeczki | |
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
kaczka 2200 gramów • sól 3 łyżeczki • woda 100 mililitrów
Świeżą kaczkę myjemy, wewnątrz i zewnątrz solimy. Wkładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą, przykrywamy i godzinę pieczemy w 200°C. Po godzinie obracamy, ponownie przykrywamy i pieczemy kolejną godzinę. Podczas pieczenia się kaczki przygotowujemy sobie na dole wymienioną surówkę.
2.
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Kaczkę z naczyniem wyciągamy i odkrywamy. Odkładamy troszkę wypieku i mieszamy w nim paprykę. Kaczkę delikatnie nią smarujemy i wkładamy odkrytą do piekarnika. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 250°C.
3.
Naczynie ponownie wyciągamy, kaczkę obracamy, smarujemy papryką i zapiekamy z drugiej strony. Upieczoną kaczkę wyciągamy na deskę, na chwilę odstawiamy do lekkiego ostudzenia i nożyczkami do drobiu rozkrawamy na porcje. Instrukcję na porcjowanie kaczki możecie znaleźć https://www.swiatwemnie.pl/index.php?com=strava&mod=recepty&task=detail&id=365 >tutaj.
4.
Chrupiąca warzywna surówka przepis
Według wymienionego przepisu z kapusty, ogórka, pomidorów, marchewki i cebulki przygotowujemy sobie prostą letnią surówkę. Jest tym najwspanialszym lekkim dodatkiem do mięs w letnich miesiącach.
Smacznego!