Lekkie ziemniaczane puree
Lekkie i dietetyczne ziemniaczane puree.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,niskotłuszczowe mleko 0,5%,Dodatki ziemniaczane,Bezglutenowe
Dodatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
masło | 20 | gramów | |
niskotłuszczowe mleko 0,5% | 200 | mililitrów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | - | ||
ziemniaki | 600 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 600 gramów • woda • sól ½ łyżeczki
Ziemniaki obieramy, kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą pod sam wierzch ziemniaków, solimy. Gotujemy na miękko.
2.
niskotłuszczowe mleko 0,5% 200 mililitrów • masło 20 gramów
Wodę nie odcedzamy, ugotowane ziemniaki w niej ubijamy, dodajemy masło roślinne i zalewamy gorącym mlekiem, dobrze na gładko ubijamy.
3.
Ziemniaczane puree jest rzadkie, później zgęstnieje. Jest lekkie a z użyciem wody, w której się ziemniaki gotowały zachowa swoje witaminy z ziemniaków, które podczas gotowania pochłonęła woda.
Smacznego!