Legumina twarogowo-jabłkowa
Słodki obiad.
przepis,fotoprzepis,jabłka,miękki twaróg,Słodkie dania,Sezonowe przepisy
Słodkie dania
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 8 | sztuk | |
cukier kryształ | 8 | łyżek | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
cytryna | ½ | sztuki | |
jabłka | 800 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | - | ||
miękki twaróg | 500 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
płatki owsiane | - | ||
rodzynki | 50 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie jabłek
jabłka 800 gramów • cytryna ½ sztuki
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy środek i każdą z ćwiartek kroimy na plasterki. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny.
2.
biała podłużna bułka 8 sztuk • cukier kryształ 8 łyżek
Bułki kroimy na kółeczka. Wkładamy je do głębszej miski, dodajemy jabłka, cukier i wszystko dobrze mieszamy.
3.
rodzynki 50 gramów • miękki twaróg 500 gramów • cukier waniliowy 20 gramów • masło • płatki owsiane • mleko półtłuste 1,5% ½ litra • jajka kurze 4 sztuki • cynamon mielony 2 łyżeczki
Rodzynki opłukujemy w wodzie i przez chwilę pozostawiamy je, aby namokły. Odlewamy wodę, rodzynki dodajemy do twarogu wraz z cukrem waniliowym. Mieszamy. W mleku mieszamy jajka z cynamonem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi.
4. Warstwowanie
Do tak przygotowanego naczynia równomiernie wkładamy połowę przygotowanej masy z jabłek, bułek i cukru. Warstwę tę smarujemy twarogiem.
5. Pieczenie
Twaróg pokrywamy drugą połową masy z jabłek i bułek. Przygotowanym wcześniej mlekiem zalewamy zawartość naczynia żaroodpornego, masę delikatnie przygniatamy. Zakrywamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w umiarkowanej temperaturze przez około 40 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
6. Podajemy
Podajemy ciepłe.
Smacznego!