Legumina brokułowa

Łagodny smakołyk nie tylko dla wegetarian.
przepis,fotoprzepis,brokuły,mleko półtłuste 1,5%,jajka kurze,ser Ementaler,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
brokuły | 500 165 | gramów kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
mielona gałka muszkatołowa | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 53 | łyżka kcal | |
pieprz biały mielony | 0 ?? | kcal | |
ser Ementaler | 80 308 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Gotowanie brokułów
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy aż zmiękną. Delikatnie solimy.

2. Przygotowanie zasmażki i beszamelu
mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • masło 20 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • pieprz biały mielony
Jasną zasmażkę przygotowujemy dodając mąki do rozpuszczonego masła. Stopniowo dolewamy chłodne mleko, gotujemy do uzyskania gęstego beszamelu. Przyprawiamy białym mielonym pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.

3. Wszystko razem mieszamy
jajka kurze 4 sztuki • ser Ementaler 80 gramów • mielona gałka muszkatołowa
Brokuły mieszamy z beszamelem, dodajemy starty ser i roztrzepane żółtka. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.

4.
Masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

5. Pieczenie
Masę pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 °C do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!