Leczo z jajkiem

Piękne kolorowe klasyczne leczo ze świeżej papryki i pomidorów, zagęszczone jajkami, jest tym najwspanialszym daniem podczas letnich upałów. Podajemy z chlebem, albo z gotowanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,papryka,pomidory,jajka kurze,Dania wegetariańskie,Bezlaktozowe,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
294 g
Energia porcji
250 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Bezlaktozowe › Wegetariańskie przepisy › Bezglutenowe › Sezon - Pomidory › Sezon - Papryka ›Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
cukier kryształ | ½ 11 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
olej słonecznikowy | 3 405 | łyżki kcal | |
papryka | 350 56 | gramów kcal | |
pomidory | 350 88 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2.
papryka 350 gramów • sól 1 łyżeczka
Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy ją do cebuli, solimy, mieszamy i pod pokrywką 15 minut dusimy. Często mieszamy, jeśli by się nam przyklejała podlewamy łyżką wody.

3.
pomidory 350 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do papryki, troszkę cukrujemy,...

4.
...mieszamy i pod pokrywką 5 minut wszystko razem dusimy.


6.
...i wlewamy do lecza.

7.
Ciągle mieszając gotujemy do ścięcia jajek.

Smacznego!