Łazanki z kapustą
Podajemy na słodko z cukrem i cynamonem, albo na słono z solą i smażonym boczkiem. Wymienione danie jest przygotowane neutralnie, aby były możliwe obydwie możliwości jego podania i konsumpcji.
przepis,fotoprzepis,kapusta biała,makaron - łazanki,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
cukier kryształ | 1.5 | łyżki | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
kapusta biała | 500 | gramów | |
kminek | 1 | łyżeczka | |
makaron - łazanki | 500 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
oliwa | 3 | łyżki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 2.5 | decylitra |
Przepis
1. Przygotowanie kapusty
kapusta biała 500 gramów
Kapustę trzemy na kuchennej tarce na grubych oczkach.
3.
sól 1 łyżeczka • cukier kryształ 1.5 łyżki • kminek 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • woda 2.5 decylitra
Dodajemy kapustę, wodę, sól, cukier, kminek, pieprz i 15 - 20 minut często mieszając dusimy pod przykrywką.
4.
makaron - łazanki 500 gramów • masło 20 gramów
Łazanki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy, przepłukujemy pod zimną bieżącą wodą i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy uduszoną kapustę i masło.
5.
Dobrze mieszamy.
Smacznego!