PRZEPISY

Łatwe lane buchty

Łatwe lane buchty

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Nie chcę się Wam spędzać czas przy wyrabianiu bucht? Wypróbujcie nasz przepis na lane drożdżowe ciasto i buchty z niego. Jako nadzienie możecie użyć wymieniony twaróg, ale i śliwkowe powidło, czy makowe albo orzechowe nadzienie.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,świeże drożdże,mąka luksusowa pszenna T550,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,rodzynki,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ1łyżeczka
cukier puder170gramów
cukier puder-
jajka kurze4sztuki
masło-
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
oliwa100mililitrów
rodzynki100gramów
sól-
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu500gramów
świeże drożdże25gramów

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 25 gramów

Do ciepłego mleka dodajemy cukier i rozdrobnimy do niego drożdże. Wyrabiamy rozczyn.

Do ciepłego mleka dodajemy cukier i rozdrobnimy...

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  cukier puder 50 gramów  sól  jajka kurze 1 sztuka  oliwa 100 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka, olej i mleko. Na końcu dolewamy rozczyn.

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy cukier,...

3. 

Wyrabiamy rzadkie ciasto.

Wyrabiamy rzadkie ciasto....

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę (34x28cm).

Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną...

5. 

twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 500 gramów  cukier puder 120 gramów  jajka kurze 3 sztuki

Twaróg wymieszamy z cukrem, jajkami i dodajemy...

Twaróg wymieszamy z cukrem, jajkami i dodajemy......

6. 

rodzynki 100 gramów

... umyte rodzynki.

... umyte rodzynki....

7. 

Twarogowe nadzienie rozmieszczamy na cieście w kupeczkach i regularnych odstępach.

Twarogowe nadzienie rozmieszczamy na cieście w...

8. 

Małą ilością ciasta zalewamy twarogowe kupeczki, najpierw wzdłuż blachy.

Małą ilością ciasta zalewamy twarogowe...

9. 

Potem w szerz.

Potem w szerz....

10. 

Przygotowane ciasto dajemy piec do rozgrzanego piekarnika.

Przygotowane ciasto dajemy piec do rozgrzanego...

11. 

Pieczemy w temperaturze 180-190°C 45 minut.

Pieczemy w temperaturze 180-190°C 45 minut....

12. 

cukier puder

Upieczone ciepłe ciasto posypujemy cukrem.

Upieczone ciepłe ciasto posypujemy cukrem....

13. 

Wystudzone kroimy na buchty.

Wystudzone kroimy na buchty....

14. 

Możemy podawać.

Możemy podawać....

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się