Laskowe dukaty
Chrupiące kółeczka z laskową bitą śmietaną z jajecznych białek.
przepis,fotoprzepis,orzechy laskowe,orzechy laskowe rozdrobnione,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Sezonowe przepisy
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka › Boże Narodzenie › Sezonowe przepisy › Sezon - Orzechy › Bożonarodzeniowe pieczywo ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier puder | 145 | gramów | |
masło | 90 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 1 | łyżka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 175 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
orzechy laskowe | - | ||
orzechy laskowe rozdrobnione | 100 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 175 gramów • cukier puder 25 gramów • masło 90 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • mleko tłuste 3,5% 1 łyżka
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
2.
Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia w chłodne miejsce .
5.
...i w gorącej parnej kąpieli mieszamy gładki krem. Mieszamy około 5 minut, krem nie może się gotować.
7.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wykrawamy kształty.
8.
Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
9.
Na kółeczka kładziemy łyżeczką kupki laskowej piany. Ozdabiamy orzechami laskowymi. Pieczemy powoli w temperaturze 160°C przez 30 minut.
Smacznego!