Lasagne z delikatnym beszamelem
Przepis na przygotowanie klasycznego włoskiego dania ze specjalnie przygotowanym beszamelem.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,Makarony,Kuchnia włoska
Makarony
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 1 | sztuka | |
gałka muszkatołowa | - | ||
makaron - Lasagne | 300 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
oregano | ¼ | łyżeczki | |
przecier pomidorowy | 500 | mililitrów | |
ser półtwardy | 150 | gramów | |
suszona bazalia | ½ | łyżeczki | |
sól | 1.25 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
śmietana (10-12% tłuszczu) | 200 | mililitrów |
Przepis
2.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy, dopóki nie naciągnie. Mięso solimy i pieprzymy.
3.
przecier pomidorowy 500 mililitrów • czosnek 1 sztuka • oregano ¼ łyżeczki • suszona bazalia ½ łyżeczki
Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 15-20 minut. Dodajemy oregano, bazylię i przeciśnięty ząbek czosnku.
4. Beszamel
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • masło 20 gramów • gałka muszkatołowa • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów • sól ¼ łyżeczki • śmietana (10-12% tłuszczu) 200 mililitrów
Na średnim ogniu roztapiamy masło, trzemy kawałek gałki muszkatołowej i dodajemy sól. Dodajemy mąkę i ciągle mieszając stopniowo wlewamy śmietanę wymieszaną z mlekiem. Cały czas mieszamy aż wytworzy nam się gładki krem.
5. Warstwowanie
makaron - Lasagne 300 gramów
Potrawkę, beszamel i lasagne rozdzielamy na 4 części. Na dno naczynia żaroodpornego układamy plasterki lazanii (w składnikach w tym kroku wymieniona jest ilość lazanii na całe pieczenie)...
6.
Na lasagne wylewamy część potrawki.
7.
Na potrawkę równomiernie rozdzielamy część beszamelu.
8.
Tą procedurę powtarzamy jeszcze trzy razy.
9.
ser półtwardy 150 gramów
Gdy ułożymy już 4 warstwę lazanii - mięsną mieszankę - beszamel, posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut w 170°C.
Smacznego!