Lane jabłkowe buchty
Prosto przygotowane buchty, nadziewane jabłkowym nadzieniem z rodzynkami i suszonymi śliwkami.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
cukier kryształ | 180 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 500 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko tłuste 3,5% | 750 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 375 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 375 | gramów | |
olej słonecznikowy | 150 | mililitrów | |
rodzynki | 120 | gramów | |
sól | 1 | szczypta | |
woda | 700 | mililitrów | |
śliwki suszone | 20 | sztuk | |
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
2.
jabłka 500 gramów • cukier kryształ 120 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • woda 200 mililitrów
Jabłka obieramy, na grubo trzemy i wkładamy do garnka, Zasypujemy cukrem. Dodajemy cynamon, wodę i 5 minut gotujemy.
4.
Wlewamy do jabłek i gotujemy do zgęstnienia.
5.
Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy odcedzone rodzynki.
6.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 42 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
7.
mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 375 gramów • sól 1 szczypta • cukier kryształ 60 gramów • jajka kurze 2 sztuki • olej słonecznikowy 150 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 450 mililitrów
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier, jajka, wlewamy olej, rozczyn i mleko. Wyrabiamy gładkie rzadkie ciasto.
8.
Blachę (42x38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej połowę ciasta.
9.
śliwki suszone 20 sztuk
Na cieście układamy jabłkowe nadzienie na kształt kratki. Do każdej kratki nadzienia wkładamy umytą suszoną śliwkę.
10.
Nadzienie zalewamy drugą połową ciasta.
11.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.
12.
Posypujemy przesianym cukrem pudrem i kroimy tak, aby śliwka tworzyła środek buchty.
Smacznego!