Kurczak na kurkumie
Złoty pieczony kurczak o wyjątkowym smaku, przygotowany w prosty sposób.
przepis,fotoprzepis,kurczak,przyprawa kurkuma,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
kurczak | 1 | sztuka | |
masło | 80 | gramów | |
przyprawa kurkuma | 2 | łyżeczki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 100 | mililitrów |
Przepis
1.
kurczak 1 sztuka • sól 2 łyżeczki • przyprawa kurkuma 2 łyżeczki • woda 100 mililitrów • masło 80 gramów
Kurczaka dobrze myjemy, solimy i smarujemy z obydwóch stron kurkumą. Wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą a kurczaka obkładamy masłem.
2.
Brytfannę zamykamy i pieczemy w piekarniku w 220°C przez 35 minut, kurczaka obracamy i jeszcze 35 minut pod przykrytą brytfanną pieczemy. Potem wierzch brytfanny - pokrywę wyciągamy i 10 minut na najwyższym stopniu temperatury dopiekamy, ponownie obracamy i jeszcze raz 10 minut zapiekamy z drugiej strony.
3.
Podajemy z ryżem polanym wypiekiem.
Smacznego!