Kurczak na cukinii ze śmietaną
Podajemy z makaronem.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,cukinia,słodka śmietana do gotowania,Kurczak
Kurczak
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
cukinia | 600 | gramów | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1.5 | łyżki | |
oliwa | 2 | łyżki | |
piersi z kurczaka | 600 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
słodka śmietana do gotowania | 250 | mililitrów | |
woda | 1 | decylitr |
Przepis
1. Smażymy cebulę i dodajemy mięso
cebula 1 sztuka • oliwa 2 łyżki • piersi z kurczaka 600 gramów • sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • woda 1 decylitr
Cebulę na drobno kroimy i smażymy na oleju. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy i dodajemy do cebuli. Po naciągnięciu mięsa dodajemy sól, paprykę i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem 10 minut.
2. Dodajemy cukinię
cukinia 600 gramów
Cukinię obieramy i kroimy na małe kostki. Dodajemy do mięsa i dalej dusimy pod przykryciem 20 minut. Mieszanka jest gęsta, ale nie podlewamy jej już wodą, cukinia sobie wodę podczas duszenia w odpowiedniej ilości puści.
3.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki • słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów • majeranek 2 łyżeczki
W mleku mieszamy mąkę i dolewamy do mięsa z cukinią. Mieszamy do delikatnego zgęstnienia sosu i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia a na koniec posypujemy majerankiem.
Smacznego!