Kulki mięsne w sosie pomidorowym

Łagodne kulki mięsne w sosie pomidorowym.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,pomidory w puszce,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina ›Składniki
Składniki
bułka podłużna (grahamowa) | 2 ?? | sztuki kcal | |
bułka tarta | 0 ?? | kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
czarny pieprz mielony | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
liść laurowy | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
ocet | 3 19 | łyżki kcal | |
pomidory w puszce | 400 92 | gramów kcal | |
przecier pomidorowy | 500 340 | mililitrów kcal | |
skrobia kukurydziana | 1 55 | łyżka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 500 1300 | gramów kcal | |
woda | 550 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Kulki mięsne
bułka podłużna (grahamowa) 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • cebula 100 gramów
Bułki na drobno kroimy, zalewamy mlekiem i odstawiamy. Nie używamy końców bułek, trudno je rozmoczyć. W międzyczasie siekamy drobno cebulę.

2.
jajka kurze 2 sztuki • wieprzowe mięso mielone 500 gramów • sól • czarny pieprz mielony • bułka tarta • mąka chlebowa pszenna T750
Do rozmoczonych bułek dodajemy jajka, cebulę, mięso mielone, sól, pieprz i wszystko razem dobrze mieszamy. W razie potrzeby całość można zagęścić odrobiną bułki tartej. Formujemy kulki, obtaczamy je w mące i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3.
Pieczemy w piekarniku na średnim stopniu przez 40 minut.

4. Sos pomidorowy
woda 500 mililitrów • cukier kryształ 2 łyżki • ocet 3 łyżki • sól ½ łyżeczki • liść laurowy • przecier pomidorowy 500 mililitrów • pomidory w puszce 400 gramów • skrobia kukurydziana 1 łyżka • woda 50 mililitrów
Zagotowujemy wodę z cukrem, solą, octem i listkiem laurowym. Dodajemy przecier pomidorowy, drobno posiekane pomidory i gotujemy wszystko razem. Mieszamy w wodzie skrobię kukurydzianą albo mąkę i ciągle mieszając dodajemy ją do sosu. Zagotowujemy. Według smaku możemy dosolić, dosłodzić albo dodać ocet.

5.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!