Kućmok - placek ziemniaczany
Ulubiony wielki ziemniaczany placek pieczony w piekarniku.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bryndza,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bryndza | 125 | gramów | |
cebula | 150 | gramów | |
czosnek | 5 | ząbków | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 2 | łyżki | |
majeranek | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
smalec | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
ziemniaki | 1 | kilogram |
Przepis
1.
ziemniaki 1 kilogram • czosnek 5 ząbków • cebula 150 gramów
Ziemniaki obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Obieramy czosnek i cebulę. Cebulę trzemy, czosnek przeciskamy i dodajemy do ziemniaków.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • majeranek 2 łyżeczki • sól 2 łyżeczki
... mąkę, majeranek i sól.
6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około godzinę. Kroimy na porcje.
7.
bryndza 125 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 2 łyżki
Bryndzę mieszamy z odrobiną śmietany...
8.
...i każdą porcję przed podawaniem smarujemy.
Smacznego!