Kruche wielkanocne zające
Proste wytrzymałe ciasteczka bez nadzienia. Smakować będą zwłaszcza małym oblewającym.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,Ciasteczka,Wielkanoc
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 60 | gramów | |
cukrowe posypki kolorowe | - | ||
cytryna | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • cukier puder 60 gramów • masło 125 gramów • jajka kurze 1 sztuka • cytryna
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, masło i jajko. Cytrynę dobrze myjemy i obieramy. Skórkę trzemy z zewnętrznej strony i dodajemy do składników w misce.
2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
3.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 - 4 mm i wykrawamy wielkanocnymi foremkami.
5.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!