Kruche twarogowe ciasto
Ciasto z kruchego maślanego ciasta z twarogowo - makowym nadzieniem.
przepis,fotoprzepis,rodzynki,Delikatny chudy twaróg,mak mielony,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
Delikatny chudy twaróg | 500 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 150 | gramów | |
cukier waniliowy | 8 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 2 | łyżki | |
mak mielony | 100 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 80 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka tortowa pszenna T450 | 25 | gramów | |
rodzynki | 50 | gramów | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
woda | - |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • cukier puder 60 gramów • cukier waniliowy 8 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki • masło 125 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Do miski ważymy mąkę, cukier, dodajemy cukier waniliowy i sodę oczyszczoną, mieszamy. Potem dodajemy miękkie pokrojone masło i jajko.
2.
Wyrabiamy ciasto i na pół godziny odstawiamy w chłodne miejsce.
3. Twarogowe nadzienie
rodzynki 50 gramów • woda • Delikatny chudy twaróg 500 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 2 łyżki • jajka kurze 2 sztuki • cukier puder 90 gramów • mąka tortowa pszenna T450 25 gramów
Rodzynki myjemy i moczymy w wodzie. Do miski dajemy twaróg, dodajemy śmietanę, jajka, cukier, mąkę i odcedzone rodzynki.
4.
Mieszamy na gładką masę.
5. Makowe nadzienie
mleko półtłuste 1,5% 80 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • mak mielony 100 gramów
W garnku gotujemy mleko z cukrem, odstawiamy z ognia i dodajemy mielony mak.
6. Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzewamy i rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką (podczas wyrabiania masło się w nim szybko topi dlatego wyrabiamy je szybko).
7.
Ciasto wkładamy do formy.
8.
Na ciasto nalewamy twarogowe nadzienie a makowym nadzieniem ozdabiamy je.
9. Pieczemy
Ciasto pieczemy w 180°C 30 minut.
10.
Upieczone ciasto dobrze wystudzamy.
11. Serwujemy
Potem je kroimy a porcje ostrożnie nakładamy na talerz. Ciasto jest bardzo kruche i przy serwowaniu musimy uważać by się nie połamało. Konsumujemy jak deser - łyżeczką albo deserowym widelcem.
Smacznego!