Kruche kawowe torciki
Bożonarodzeniowe ciasteczka z kruchego ciasta nadziewane kremem mocca.
przepis,fotoprzepis,kawa rozpuszczalna,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
biała czekolada | - | ||
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kawa rozpuszczalna | 1.5 | łyżeczki | |
masło | 250 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
posypka czekoladowa | - | ||
skrobia kukurydziana | 30 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • cukier puder 60 gramów • masło 125 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, nasiekane masło i jajko.
2.
Wyrabiamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię i na godzinę wkładamy do lodówki.
3.
mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • cukier kryształ 80 gramów • skrobia kukurydziana 30 gramów • kawa rozpuszczalna 1.5 łyżeczki
W mleku mieszamy cukier, skrobię i kawę. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia ...
4.
... i gotujemy do zgęstnienia. Średnio ostudzamy.
5.
masło 125 gramów
Do głębszego naczynia wkładamy masło, dodajemy letni budyń i ubijamy krem. Jeśli jest krem zbyt rzadki możemy go włożyć do lodówki, gdy nam się w międzyczasie będą piekły kółeczka.
6.
Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 centymetra i wykrawamy kółeczka o średnicy 4 cm.
7.
Z pomocą noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180°C.
8.
Ostudzone kółeczka smarujemy grubszą warstwą kremu i po dwa razem łączymy.
9.
biała czekolada • posypka czekoladowa
Torciki ozdabiamy i odkładamy w chłodne miejsce by poleżały i stężały. Po dwóch - trzech dniach są gotowe do konsumpcji. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!