Kremowe orzechowe ciasto

To tradycyjne ciasto znane jest również jako "Murzyn w koszuli", jest wyśmienicie dobre! Ciasto "Palce lizać" może się przy nim schować, po tym cieście wszystkie palce obliżecie!
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,masło,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
20
Masa porcji
68 g
Energia porcji
221 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
cukier puder | 320 1242 | gramów kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 80 540 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 20 70 | gramów kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 100 349 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 8 6 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis

2.
mąka tortowa pszenna T450 100 gramów • mielone orzechy włoskie 80 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko razem ubijamy.

3.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

5.
masło 200 gramów • cukier puder 150 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

6.
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • żółtko jajka 4 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów
W mleku mieszamy żółtka i mąkę. Gotujemy budyń.

7.
Budyń odstawiamy do ostudzenia.

8.
Do budyniu dodajemy maślany krem, wszystko razem dobrze ubijamy.

9.
cukier puder 130 gramów • białko jajka 4 sztuki
Białka razem z cukrem ubijamy nad parą na gęstą pianę. Ostudzamy.

10.
Na ostudzony korpus nakładamy maślany krem a na niego pianę.

11.
Ciasto posypujemy mielonymi orzechami.

Smacznego!