Kremowe czereśniowe ciasto

Według tego przepisu przygotujecie sobie delikatne i łagodne ciasto z chrupiącą skórką, czereśniami, śmietaną i mascarpone.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,mascarpone,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),ciasto na strudel ręcznie rozciągane,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
10
Masa porcji
167 g
Energia porcji
317 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
ciasto na strudel ręcznie rozciągane | 85 255 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 3 181 | łyżki kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
czereśnie | 600 390 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 500 800 | mililitrów kcal | |
mascarpone | 250 968 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
skrobia ziemniaczana | 3 12 | łyżeczki kcal | |
skórka z cytryny | ½ 2 | łyżeczki kcal |
Przepis

2.
cukier kryształ 1 łyżka • cynamon mielony 1 łyżeczka • skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
Dodajemy wymienione składniki.

3.
mascarpone 250 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 mililitrów • cukier kryształ 2 łyżki • skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki • skórka z cytryny ½ łyżeczki • jajka kurze 2 sztuki
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski i razem ubijamy na gładki krem.

4.
ciasto na strudel ręcznie rozciągane 85 gramów • masło 15 gramów
Ciasto rozkładamy na mniejszą masłem wysmarowaną blachę. Brzegi mogą wystawać.

5.
Na ciasto wylewamy równomiernie krem.

6.
Wierzch pokrywamy masą z czereśniami.

7.
masło 35 gramów
Wystające brzegi ciasta smarujemy miękkim masłem i przykrywamy nimi czereśniową warstwę.

8.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
9.
Podajemy

Smacznego!