Kremowe ciasto z mascarpone
Wyśmienite ciasto z kremem waniliowym i bitą śmietaną z mascarpone.
przepis,fotoprzepis,masło,śmietana do ubijania (30-33%),mascarpone,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 8 | łyżek | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier puder | 2 | łyżki | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
jajka kurze | 7 | sztuk | |
kakao proszek | 2 | łyżki | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 250 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 8 | łyżek | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
jajka kurze 7 sztuk • cukier kryształ 8 łyżek • olej słonecznikowy 2 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 8 łyżek • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • kakao proszek 2 łyżki
Żółtka mieszamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec ostrożnie dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
2.
Wylewamy na przemian na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę, tak aby powstał marmurkowy wzór.
3.
Pieczemy w temperaturze 180-200 °C przez około 10 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z blachy i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Przygotowanie kremu budyniowego
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • cukier waniliowy 10 gramów
Odlewamy do miski troszkę mleka (resztę zagotowujemy), mieszamy w nim budyń i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż stanie się gęsty.
5.
masło 250 gramów • cukier puder 100 gramów
Ostudzony budyń stopniowo mieszamy z miękkim masłem, według smaku dodajemy cukier, a potem ubijamy na gładki krem.
6. Przygotowanie kremu z bitej śmietany
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • mascarpone 250 gramów • cukier waniliowy 10 gramów • cukier puder 2 łyżki
Śmietanę ubijamy mikserem na gęsto. Mascarpone mieszamy z cukrem i ostrożnie dodajemy do niego bitą śmietanę.
7. Nadziewanie i zdobienie
Na ostudzone ciasto nanosimy budyniowy kremem. Wyrównujemy wierzch. Ciasto kroimy na kawałki.
8.
Na budyniowy krem, przy pomocy woreczka cukierniczego, nanosimy krem z bitej śmietany według własnego uznania i fantazji. Ciastka odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego!